Szwedzkie pierogi z grzybami - idealny dodatek do barszczu i piwa!

Szwedzkie pierogi z grzybami - idealny dodatek do barszczu i piwa!
Autor: Shutterstock Szwedzkie pierogi  z pieczarkami  w niczym nie przypominają naszych pierogów, ale są znakomitym dodatkiem do czystego barszczu lub piwa
łatwy
45 min
4

Szwedzkie pierogi z grzybami nie mają kształtu pierogów, ale za to są smakowite i niespecjalnie trudne do przygotowania. Miłośnicy powieści Astrid Lindgren "Dzieci z Bullerbyn" mogą dzięki nim przenieść się do świata ulubionej powieści. Jadalny wehikuł czasu? Czemu nie!

Zobacz naszą galerię z przepisami na barszcze!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 żółtko,
  • 80 g roztopionego masła,
  • mała łyżeczka cukru,
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka w proszku
  • Do posmarowania pierogów:
  • 1 jajko rozkłócone i czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć w miseczce lub słoiku, dodać małą łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Tłuszcz roztopić i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, żółtko, ciepłe mleko i szczyptę soli. Wymieszać i zagnieść (można też użyć miksera z końcówkami hakowymi do wyrabiania ciasta drożdżowego). Do tak powstałej masy stopniowo wlewać roztopiony tłuszczu i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ręki lub haków miksera.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Przygotować farsz - cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach i smażyć, aż odparują. Doprawić solą, pieprzem i papryką – farsz powinien być pikantny. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.
  • Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, podzielić na pół. Każdą z porcji cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty ok. 7 x 15 cm lub trochę większe. Nakładać farsz i zrolować, dokładnie zaklejając krawędź i boki.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką/sezamem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej