Szwedzkie pierogi z grzybami - idealny dodatek do barszczu i piwa!

Szwedzkie pierogi z grzybami - idealny dodatek do barszczu i piwa!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szwedzkie pierogi  z pieczarkami  w niczym nie przypominają naszych pierogów, ale są znakomitym dodatkiem do czystego barszczu lub piwa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szwedzkie pierogi z grzybami nie mają kształtu pierogów, ale za to są smakowite i niespecjalnie trudne do przygotowania. Miłośnicy powieści Astrid Lindgren "Dzieci z Bullerbyn" mogą dzięki nim przenieść się do świata ulubionej powieści. Jadalny wehikuł czasu? Czemu nie!

Składniki

  • Ciasto:

  • 500 g mąki,

  • 30 g drożdży,

  • 1 szklanka ciepłego mleka,

  • 1 żółtko,

  • 80 g roztopionego masła,

  • mała łyżeczka cukru,

  • szczypta soli

  • Farsz:

  • 1 kg pieczarek,

  • 2 cebule,

  • 2-3 łyżki oleju,

  • sól,

  • pieprz,

  • ostra papryka w proszku

  • Do posmarowania pierogów:

  • 1 jajko rozkłócone i czarnuszka do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozkruszyć w miseczce lub słoiku, dodać małą łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  • Tłuszcz roztopić i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.

  • Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, żółtko, ciepłe mleko i szczyptę soli. Wymieszać i zagnieść (można też użyć miksera z końcówkami hakowymi do wyrabiania ciasta drożdżowego). Do tak powstałej masy stopniowo wlewać roztopiony tłuszczu i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ręki lub haków miksera.

  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

  • Przygotować farsz - cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach i smażyć, aż odparują. Doprawić solą, pieprzem i papryką – farsz powinien być pikantny. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.

  • Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, podzielić na pół. Każdą z porcji cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty ok. 7 x 15 cm lub trochę większe. Nakładać farsz i zrolować, dokładnie zaklejając krawędź i boki.

  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką/sezamem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia.

Ocena: 3,1