Kołacz z grzybami - rewelacyjny przepis!

2021-03-29
Kołacz z grzybami - rewelacyjny przepis!
Autor: Shutterstock Kołacz z grzybami  jest  znakomitym pomysłem na wykorzystanie świeżo zebranych grzybów, choć doskonale smakuje również poza sezonem - przygotowany z grzybów mrożonych lub pieczarek.
łatwy
60 min
4

Kołacz z grzybami to efektowny sposób przygotowania świeżych  lub mrożonych grzybów. Należy podawać na ciepło z sokiem pomidorowym albo  gorącym barszczem czerwonym. Może być znakomitym daniem obiadowym, sprawdzi się też na przyjęciach.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mieszanych leśnych grzybów (podgrzybki, maślaki, borowiki itp.)
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag startego żółtego sera
  • olej
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać posiekane masło i dwie łyżki wody, zagnieść ciasto i uformować kulę. Chłodzić ok. 30 minut.
  • Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, dodać oczyszczone i opłukane, drobno pokrojone grzyby i dusić do miękkości. Wymieszać z łyżką bułki tartej, serem i natką pietruszki.
  • Ciasto podzielić na dwie części – większą i mniejszą. Natłuszczoną tortownicę wyłożyć większą częścią ciasta, następnie ułożyć na nim grzyby. Resztą ciasta przykryć nadzienie i docisnąć brzegi.
  • Pośrodku wyciąć otwór, aby para podczas pieczenia mogła wydostać się na zewnątrz. Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC.
  • Kołacz należy podawać na ciepło, doskonale smakuje z barszczem czerwonym lub sokiem pomidorowym.