Ciasto francuskie ze szpinakiem: danie dla bardzo głodnych gości

2021-03-29
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie ze szpinakiem to świetna propozycja dla niezapowiedzianych gości.
łatwy
40 min
4

Odpowiednio przygotowany i doprawiony szpinak może być naprawdę przepyszny. Jego smak znakomicie komponuje się z ciastem francuskim. Polecamy więc świetne, wytrawne ciasto ze szpinakiem.

 

Zobacz też:

Ciasto francuskie z pesto - jak zrobić?,

Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego,

Co to jest ciasto filo? Czym się różni od ciasta francuskiego?'

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw robimy farsz. Obieramy pieczarki, cebulę, szatkujemy w kosteczkę, potem na rozgrzanej patelni smażymy.
  • W tym czasie w drugim garnku odparowujemy szpinak, gdy będzie gotowy dodajemy pieczarki z cebulą. Mieszamy wszystko razem i dodajemy czosnek.
  • Następnie rozprowadzamy serek, gdy się rozpuści wlewamy jogurt i przyprawiamy do smaku przyprawami.
  • Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto francuskie, odwijamy na blasze i korzystamy z pergaminu, który jest przy cieście.
  • Dzielimy ciasto na dwie części. Na jednej kładziemy farsz, a drugą zakrywamy całość, uplatając boki jak pierogi.
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza, gdy będzie już nagrzany, wstawiamy ciasto.
  • Pieczemy, aż ciasto będzie zarumienione - ok. 18-20 minut. Wyjmujemy i podajemy na gorąco np. z lekką sałatką.