Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka wielkanocna w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, białym serem i jajkami.
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem z pewnością ciekawie urozmaici nasze menu. Kombinacja roślinnych składników -błonnika i witamin, a także lekkie białka z sera i jaj to odżywcza dawka zdrowia. Na dodatek bardzo tania i łatwa do przygotowania.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka gotujemy na twardo.
Z mąki wymieszanej z solą i oliwy z wodą zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Czosnek wrzucamy na rozgrzane masło, chwile smażymy, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy umyty szpinak i smażymy chwilę do momentu, aż szpinak zmniejszy swoja objętość. Dodajemy ser biały i fetę.
Mieszamy i dodajemy białko (żółtko odkładamy do miseczki), parmezan i przyprawy.
Formę do babki smarujemy masłem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem (również brzegi komina) i wkładamy połowę masy szpinakowej.
Na masie układamy całe obrane jajka i wypełniamy resztą szpinaku. Dociskamy farsz, tak by dokładnie wypełnił formę babki.
Spód przykrywamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi, tak by farsz nie wypłynął. Całość smarujemy żółtkiem.
Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy około 45 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska