Wołowina po chińsku z grzybami

2021-03-29
Wołowina po chińsku z grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Wołowina po chińsku z grzybami - podawaj ją z makaronem lub ryżem
łatwy
40 min
4

Przepis na soczystą i smaczną wołowinę: wołowina po chińsku z imbirem, grzybami, w marynacie z sosu sojowego. Wołowina po chińsku podawana z ryżem lub makaronem to prawdziwy rarytas, na który skuszą się nie tylko koneserzy azjatyckich smaków. Sprawdź, jak zrobić dobrą wołowinę po chińsku, rumsztyk wołowy w orientalnym wydaniu.

SKŁADNIKI

  • 50 dag rumsztyku wołowego
  • 4 grzyby aromatyczne
  • 1 duży kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Marynata:
  • 1 łyżka wódki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Po 20 minutach wyjąć, odciąć nóżki i odrzucić. Kapelusze pokroić na paski.
  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry, a następnie na paski i przełożyć do miseczki.
  • Cebulę, imbir oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Przygotować marynatę: do sosu sojowego wlać wódkę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać, zalać nim pokrojone mięso i marynować przez 15 minut.
  • Na dużej patelni rozgrzać mocno olej. Zrumienić cebulę i czosnek. Dodać osączone z marynaty mięso, imbir i grzyby. Marynatę zachować. Smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając. Wlać marynatę, dodać sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.
  • Gorącą wołowinę posypać pietruszką i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.