Schab z grzybami - pomysł na smaczny niedzielny obiad

2021-03-29
schab z grzybami
Autor: Shutterstock Schab z grzybami na obiad
łatwy
90 min
4

Schab z grzybami sprawdzi się na niedzielny obiad. Można go podawać z kluskami albo z ziemniakami.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!

SKŁADNIKI

  • 1–1,2 kg schabu karkowego lub środkowego 
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • 3–4 łyżki masła klarowanego
  • 3 cebule 
  • 1 i 1/2 litra bulionu 
  • 500 g młodych grzybów (podgrzybki, borowiki, rydze) 
  • 1/2 szklanki startego razowego chleba 
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i oprószyć mąką.
  • Stopić 2 łyżki masła i zrumienić mięso.
  • Cebule posiekać; grzyby pokroić.
  • Rozgrzać pozostałe masło, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, grzyby. Dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do mięsa, wlać bulion, przykryć i dusić przez godzinę.
  • Pod koniec wsypać starty chleb, potrząsnąć rondlem, doprawić sos solą i pieprzem, dusić 10 minut.
  • Miękkie mięso pokroić na plastry, polać sosem.