Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym to danie łatwe, ale bardzo eleganckie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Delikatna, krucha i soczysta polędwiczka w wyśmienitym sosie z kaparami to propozycja na elegancki i uroczysty obiad. Danie jest bardzo efektowne, choć łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  •  

  • Sos:

  • 1 szklanka wywaru z warzyw

  • 30 g kaparów

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka masła

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1 żółtko

  • sok z cytryny

  • cukier

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwiczkę pokroić w plastry i rozbić dłonią na grubość 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie z masłem.

  • Masło rozpuścić i wymieszać z wywarem, podgrzewać do zagotowania, mieszając trzepaczką.

  • Dodać kapary i ponownie zagotować. Zestawić z ognia i zaprawić żółtkiem i śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0