Panierowane kotlety w sosie rodzynkowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety wieprzowe w słodkawym sosie mogą się wydać nieco awangardowe, ale smakują znakomicie. Podajemy przepis na panierowane kotlety w sosie rodzynkowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wieprzowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- Sos:
- niepełna szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
- Cukier rozpuścić w soku pomarańczowym, dodać sok z cytryny i całość podgrzewać na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodać przyprawy i rodzynki i gotować 5 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do soku, gotować aż sos zgęstnieje.