WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe

2021-03-29
WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe
Autor: Shutterstock WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe
łatwy
25 min
4

Jeśli przepadamy za flaczkami, możemy je w wersji wegańskiej zastąpić proteiną sojową, ale dużo ciekawszym pomysłem będą grzyby! W przypadku boczniaków brak wartości odżywczych to mit. Wysoka zawartość dobrze wchłanialnego przez organizm białka, witaminy i sole mineralne przemawiają za uwzględnieniem boczniaków w diecie. 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula,
  • 1 słodka papryka czerwona i 1 zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 400-500 g grzybów boczniaków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • imbir
  • bulion warzywny
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, woku lub w garnku. Następnie wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę, drobno pokrojone papryki, startą na tarce marchewkę, pokrojony czosnek oraz przyprawy. Całość podsmażamy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  • Boczniaki myjemy, kroimy w paseczki i lekko podsmażamy, po czym dodajemy je do warzyw i mieszamy.
  • Na koniec przygotowujemy bulion warzywny, dolewamy go do reszty składników i całość gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Flaczki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wegetariańskie danie jest gotowe.