Przepyszne risotto z płatkami mlecza: zdrowotny przepis z mniszkiem lekarskim

2021-03-29
Przepyszne risotto z płatkami mlecza: zdrowotny przepis z mniszkiem lekarskim
Autor: Shutterstock Zdrowa porcja jedzenia wzmacniającego naszą odporność
łatwy
30 min
4

Przepyszne risotto z płatkami mlecza to przepis z mniszkiem lekarskim. Płatki mniszka lekarskiego to bogactwo naturalnych związków wspierających naszą odporność. Risotto z płatkami mlecza można przygotować tylko wiosną, gdy mniszek lekarski obficie kwitnie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 garści kwiatków mniszka lekarskiego w pełni rozwiniętych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 6-8 liści czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina (np. Sauvignon Blanc)
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • do dekoracji: trochę płatków mniszka lekarskiego i starty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiatki oskub z płatków, płatki rozłóż na tacy lub w koszyku i pozostaw na czas przygotowania risotta, aby zabłąkane owady mogły wyjść.
  • Doprowadź 4 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
  • Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż cebula będzie miękka i złocista.
  • Dodaj czosnek, mieszając, aby czosnek się nie przypalił, smaż przez około 1 minutę.
  • Dodaj ryż do mieszanki cebuli i czosnku, wymieszaj.
  • Smaż ryż przez około 3-5 minut, aż stanie się szklisty, a następnie dodaj wino.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż wino prawie odparuje.
  • Dodaj gorący wywar, około 1/2 szklanki na raz, ciągle mieszając, aż wywar prawie całkowicie się wchłonie, wtedy dodaj kolejną porcję bulionu, a ryż będzie kremowy i półprzezroczysty (środek nie będzie już biały) i nie będzie już chrupiący po spróbowaniu (zajmie to około 25-30 minut).
  • Dodaj parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodaj płatki mlecza, czyli mniszka lekarskiego i wymieszaj. 
  • Udekoruj dodatkową porcją płatków i startym parmezanem. Natychmiast podawaj.