Placki ziemniaczane z blendera: szybki przepis na placki bez tarcia ziemniaków

Placki ziemniaczane z blendera: szybki przepis na placki bez tarcia ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące i pyszne placki ziemniaczane z blendera

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapomnijcie o tarce! Placki ziemniaczane z blendera to najszybszy sposób na chrupiące, gorące placki prosto z patelni. Ten szybki przepis na placki bez tarcia ziemniaków przyda się każdemu. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę również obrać i pokroić na cząstki. Czosnek obrać i rozgnieść.

  • Do miksera kielichowego lub blendera dodać pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek oraz wlać wodę do 1/2 wysokości naczynia.

  • Zblendować na puree. Mieszaninę wylać na sito wyłożone czystą ściereczką (świetnie sprawdza się ścierka kuchenna z tych niebieskich lub różowych). Gdy woda ścieknie, pozostały miąższ ziemniaczany odcisnąć, zbierając razem rogi ściereczki. Im więcej odciśniemy płynu, tym bardziej chrupiące będą placki. 

  • Puree z surowych ziemniaków przełożyć do miski, dodać rozmącone jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć placki nakładając po 2 łyżki masy na 1 placek. Gdy się zrumienią z jednej strony przewrócić na drugą stronę i również zrumienić. 

  • Podawać z cukrem lub słodką śmietanką lub musem jabłkowym. Albo jako danie wytrawne z keczupem lub gulaszem. 

Wskazówki, jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane robimy z surowych, obranych i startych na grubej tarce ziemniaków, z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Najlepsze na placki są starsze ziemniaki, gdyż zawierają więcej skrobi i są mniej wodniste niż młode.

Na placki ziemniaczane polecane są kartofle o żółtym miąższu. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów, choćby z dodatkiem startej cebuli, cukinii, odrobiny czosnku, żółtego sera lub z pokrojonym na cząstki jabłkiem. Tradycyjnie smaży się je na smalcu, ale dobre też będą smażone na oleju. Podajemy je - w wersji wytrawnej - z kwaśną, gęstą śmietaną albo tak jak bliny: ze śmietaną i dodatkiem wędzonego łososia lub kawioru. Doskonałe też będą placki ziemniaczane na słodko, posypane cukrem. Najlepsze są gorące, prosto z patelni, wtedy apetycznie chrupią. Odgrzewać radzimy najlepiej w piekarniku.

Zobacz jak zrobić placki z ziemniaków tartych na tarce

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).