Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami: po prostu pyszota!

2021-03-29
Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami: po prostu pyszota!
Autor: Shutterstock Zapiekanka palce lizać!
łatwy
30 min
4

Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami to pyszne danie idealne na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakuje ze śmietanowym sosem grzybowym lub po prostu ze śmietaną. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 50 g masła
  • 150-200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 80-100 g sera żółtego, startego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku.
  • Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę pokroić drobno.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i cebulę, udusić.
  • Na dno formy posmarowanej masłem, wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, na kaszę wyłożyć połowę usmażonych pieczarek oraz połowę startego sera.
  • Następnie znowu wyłożyć kaszę, na to pieczarki i ser.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 10-15 minut.