Bigos wegetariański: sprawdzony przepis

2021-03-29
Bigos wegetariański: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Bigos wegetariański najlepiej smakuje z pieczywem
łatwy
40 min
4

Bigos to jedno z polskich dań narodowych. Choć dodaje się do niego różne mięsa, równie pyszny może być w wersji wege. Podajemy dobry przepis na bigos wegetariański.

źródło: mat. prasowe Knorr

SKŁADNIKI

  • 200 g śliwek węgierek
  • 10 pieczarek
  • 5 świeżych pomidorów
  • bulion na włoszczyźnie, może być z kostki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża główka kapusty
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół butelki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pół kostki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Dodaj do kapusty kostkę bulionową, która doprawi danie, i gotuj do miękkości.
  • Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek.
  • Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
  • Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
  • Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje.
  • Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.