Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco

Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z soczewicy i kalafiora romanesco - pięknie wygląda i pysznie smakuje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco miło rozgrzewa i syci na długo. Zdrowa dawka warzyw strączkowych w pysznej oprawie. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku

  • 2 posiekane cebule

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka brązowej lub pomarańczowej soczewicy

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 4 szklanki wywaru z warzyw

  • 1 kalafior romanesco, łodyga pokrojona w kostkę, różyczki zachowane w całości

  • 1/2 limonki do dodania na końcu

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cebulę, smażyć od zeszklenia. 

  • Dodać przyprawy, zamieszać. Następnie dodać soczewicę, pomidory razem z sokiem oraz wywar z warzyw. Zagotować.

  • Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 20 minut. 

  • Dodać pokrojone łodygi kalafiora i gotować 3 minuty. Następnie dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 2 minuty. 

  • Podać skropione sokiem z limonki. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7