Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco

2021-03-29
Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco
Autor: Shutterstock Zupa z soczewicy i kalafiora romanesco - pięknie wygląda i pysznie smakuje
łatwy
30 min
4

Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco miło rozgrzewa i syci na długo. Zdrowa dawka warzyw strączkowych w pysznej oprawie. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka brązowej lub pomarańczowej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 kalafior romanesco, łodyga pokrojona w kostkę, różyczki zachowane w całości
  • 1/2 limonki do dodania na końcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cebulę, smażyć od zeszklenia. 
  • Dodać przyprawy, zamieszać. Następnie dodać soczewicę, pomidory razem z sokiem oraz wywar z warzyw. Zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 20 minut. 
  • Dodać pokrojone łodygi kalafiora i gotować 3 minuty. Następnie dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 2 minuty. 
  • Podać skropione sokiem z limonki.