Pieczone burgery z pieczarek i fasoli: tani przepis dla zaradnych

2021-03-29
Pieczony burger z pieczarek i fasoli
Autor: Shutterstock Pieczone burgery z pieczarek i fasoli są pyszne, zdrowe i sycące
łatwy
30 min
4

Pyszne burgery z pieczarek i fasoli to tani przepis dla zaradnych. Niedoceniona fasola w puszce jest dobrym źródłem sycących węglowodanów i białek.  Użycie gotowej fasoli skraca czas przygotowania posiłku. Pieczarki są pyszne i odżywcze. Razem mamy fantastyczne burgery, pełen smaku i pożywne. Do tego tanie i szybkie w przygotowaniu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek wody
  • 1 1/2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej
  • 1 cebula, posiekana drobno
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
  • 150 g pieczarek, pokrojonych drobno
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych do panierowania
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmielony len wymieszaj z wodą i odstaw na bok do namoczenia.
  • Włóż 1/2 szklanki płatków owsianych do blendera lub robota kuchennego i zmiel w trybie pulsacyjnym na mąkę.
  • Zmiksuj fasolę w malakserze, aby otrzymać puree.
  • Na małej patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3 minuty. Zdejmij i zachowaj na później.
  • Na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki.
  • Do puree z fasoli dodaj namoczony len, mąkę owsianą, usmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
  • Uformuj cztery duże burgery (lub 6 mniejszych).
  • Każdy burger panieruj w całych płatkach owsianych.
  • Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż na niej burgery.
  • Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po pierwszych 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę.
  • Podawaj w bułce z dodatkami lub jako kotlety z surówką.