Faszerowane bakłażany: przepis na danie wegańskie

2021-03-29
Faszerowane bakłażany
Autor: thinkstockphotos.com Faszerowane bakłażany m.in. z ryżem, pomidorami i fasolą to pełnowartościowy, sycący obiad
łatwy
45 min
4

Aby wydobyć z bakłażana najlepszy smak, warto go upiec lub zgrillować. Proponujemy przepis na pieczone faszerowane bakłażany - pyszne i sycące! Takie danie zachwyci zwłaszcza wegetarian i wegan.

SKŁADNIKI

  • 2-3 bakłażany
  • 5 dag ryżu brązowego lub kaszki kuskus
  • 1 1/2 szklanki fasoli konserwowej
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż miąższ. Zawiń je w folię aluminiową, umieść w nagrzanym piekarniku na 15 minut.
  • Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie z miąższem z bakłażanów i pokrojonymi pomidorami. Dodaj fasolę, natkę pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, ewentualnie papryczkę chili i sól do smaku, duś kilka minut.
  • Do warzyw dodaj ugotowany ryż lub kuskus, wymieszaj, wypełnij bakłażany nadzieniem, zapiekaj w nagrzanym piekarniku 20-25 minut.