Falafel pieczony: łatwy przepis na falafel z ciecierzycy z puszki

Falafel pieczony: łatwy przepis na falafel z ciecierzycy z puszki
Autor: Shutterstock Falafel pieczony podany z pitą i zieloną sałatą
łatwy
30 min
4

Przepis na falafel pieczony powstał z mojej tęsknoty za podróżami. Marzę o kulinarnej wycieczce na Bliski Wschód. Ale nie lubię się przepracowywać w kuchni. Zatem dzielę się z Wami łatwym przepisem na absolutnie wegański falafel z ciecierzycy z puszki. Bez moczenia ziaren cieciorki! I do tego bez glutenu! Doskonały w każdym kęsie!

Więcej przepisów na pyszne dania z ciecierzycą

Rozsmakowaliście się w falafelu? Może pora na inne pyszoty z ciecierzycy? Oto kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla wielbicieli bliskowschodnich i wegańskich smaków:

Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Sycące placki brokułowe z ciecierzycą

Oszczędne burgery z ciecierzycy i sera feta

Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka

Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy

 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka około 425 g ciecierzycy, osączonej i opłukanej
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 3 czubate łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki owsianej lub mąki bezglutenowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. 
  • W malakserze rozdrobnij i zmiksuj na jednorodną masę: ciecierzycę, cebulę, czosnek, olej, pietruszkę, sok z cytryny, kminek, kolendrę, sól i ostrą paprykę. Nie miksuj nadmiernie, bo otrzymasz hummus. Najlepiej miksować pulsacyjnie. 
  • Do masy dodać sodę oczyszczoną i mąką owsianą. Wymieszać łopatką lub łyżką. W tym momencie Twoja mikstura powinna całkiem dobrze trzymać się razem.
  • Za pomocą łyżki nabieraj masę i formuj kulki, a z nich niewielkie krążki; z tej porcji składników powinno ich być około 15. Ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
  • Piecz 10-12 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-12 minut lub do momentu, aż falafel będzie złocisty i upieczony.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej