Soczysta łopatka peklowana, trzykrotnie parzona - idealna domowa wędlina

Soczysta łopatka peklowana, trzykrotnie parzona - idealna domowa wędlina
Autor: Shutterstock Peklowana i trzykrotnie parzona łopatka to domowa wędlina bez konserwantów i zbędnych dodatków.
łatwy
35 min
4

Łopatka peklowana, trzykrotnie parzona to propozycja dla tych, którzy nie chcą dłużej  jeść wędlin ze sklepu. Nie wymaga wędzenia, jest  niezbyt kosztowna, a jej smak jest  wyśmienity.

SKŁADNIKI

  • ok. 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej b/k
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • Zaprawa do peklowania:
  • ok. 1,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskie
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • do parzenia 
  • 1,5-2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskie
  • 4-6 dużych ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać i osuszyć, odciąć większość tłuszczu i odstające przy brzegach kawałki. Natrzeć czosnkiem roztartym z odrobiną soli, majerankiem i pieprzem.
  • Uformować z mięsa zgrabny kawałek i związać je bawełnianym sznurkiem kuchennym albo umieścić w siatce wędliniarskiej. Włożyć do szklanego pojemnika i odstawić do lodówki.
  • Z podanych składników przygotować zaprawę do peklowania, krótko zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać mięso, przykryć i pozostawić w lodówce na 24 do 48 godzin - co 8 godzin przekręcając mięso w zalewie.
  • Po zakończeniu peklowania w garnku, do którego bez problemu włożymy zapeklowane mięso, zagotować wodę z przyprawami. Do wrzątku włożyć łopatkę i gotować 5 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć palnik, ale mięso pozostawić w wodzie, pod przykryciem, aż do całkowitego wystygnięcia.
  • Po 12 godzinach powtórzyć procedurę, a po kolejnych 12 - mięso zagotować po raz ostatni. Pozostawić mięso do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z wody, włożyć do lodówki, by gotowa wędlina się schłodziła.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej