Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Domowy baleron bez wędzenia: peklowany i gotowany

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowy baleron bez wędzenia to prosty sposób na domową wędlinę bez nadmiaru chemii
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Domowy baleron bez wędzenia to doskonała alternatywa dla wędlin ze sklepu. Przede wszystkim wiemy co jemy, mięso nie jest niczym naszprycowane i doprawione tak jak lubimy. Możemy je też przygotować nawet nie mając dostępu do wędzarni.
Składniki
ładny kawałek karczku - ok. 1,5-2 kg
50 g soli peklowej
10 ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonego tymianku
2 goździki
1,5 l przegotowanej wystudzonej wody
łyżeczka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
W moździerzu ucieramy sól, cukier, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek i goździki. Marynatą nacieramy karczek. Przekładamy go do specjalnej siatki wędliniarskiej.
Wkładamy do pojemnika z zamknięciem, zalewamy wodą (mięso musi być dokładnie pokryte wodą) i szczelnie zamykamy. Mięso w marynacie chowamy do lodówki.
Trzymamy je w zalewie od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić je na drugą stronę. Gdyby zalewa zmieniła kolor lub zapach, wymieniamy ją na nową.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy. Przekładamy mięso do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy godzinę na każdy kilogram mięsa. Wystudzone stanowi idealną wędlinę na kanapki.