Domowy baleron bez wędzenia: peklowany i gotowany

Domowy baleron bez wędzenia: peklowany i gotowany

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy baleron bez wędzenia to prosty sposób na domową wędlinę bez nadmiaru chemii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy baleron bez wędzenia to doskonała alternatywa dla wędlin ze sklepu. Przede wszystkim wiemy co jemy, mięso nie jest niczym naszprycowane i doprawione tak jak lubimy. Możemy je też przygotować nawet nie mając dostępu do wędzarni.

Składniki

  • ładny kawałek karczku - ok. 1,5-2 kg

  • 50 g soli peklowej

  • 10 ziaren pieprzu

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka suszonego majeranku

  • łyżka suszonego tymianku

  • 2 goździki

  • 1,5 l przegotowanej wystudzonej wody

  • łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • W moździerzu ucieramy sól, cukier, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek i goździki. Marynatą nacieramy karczek. Przekładamy go do specjalnej siatki wędliniarskiej.

  • Wkładamy do pojemnika z zamknięciem, zalewamy wodą (mięso musi być dokładnie pokryte wodą) i szczelnie zamykamy. Mięso w marynacie chowamy do lodówki.

  • Trzymamy je w zalewie od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić je na drugą stronę. Gdyby zalewa zmieniła kolor lub zapach, wymieniamy ją na nową.

  • Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy. Przekładamy mięso do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy godzinę na każdy kilogram mięsa. Wystudzone stanowi idealną wędlinę na kanapki.

Ocena: 2,8