Domowe salami z pończochy - przepis na dojrzewającą kiełbasę z karkówki

Domowe salami z pończochy - przepis na dojrzewającą kiełbasę z karkówki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dojrzewająca kiełbasa z karkówki wyglądem przypomina salami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Salami z pończochy to nowy pomysł na dojrzewającą wędlinę, wcześniej preparowaną w  cukrze i soli, a następnie dojrzewającą w owijce z pończochy lub gazy. Kto przygotowywał już samodzielnie schab z pończochy, ten wie, jak doskonałą wędliną jest tak przygotowane mięso. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie wypróbuje jeden i drugi przepis!

Składniki

  • 1,5 kg karkówki

  • ½ szklanki cukru,

  • 1/3 – ½ szklanki soli,

  • opakowanie pieprzu młotkowanego

  • Do obtoczenia:

  • 2 łyżki pieprzu czosnkowego

  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,

  • 2,5 łyżki majeranku,

  • 2 łyżki papryki wędzonej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża pozbawić wszelkich  błon.

  • Następnie  obtoczyć mięso  w cukrze, ułożyć w szklanym pojemniku i wstawić na 48 godz. do lodówki. Mięso 2 razy dziennie obracać w pojemniku.

  • Po 2 dniach umyć mięso z cukru, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsypać solą (mniej więcej ½ szklanki) i ponownie na 48 godzin wstawić do lodówki. Mięso obracać 2 razy dziennie

  • Po 48 godzinach umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w pieprzu. Mięso wstawić na  48  godzin do lodówki.

  • Po upływie tego czasu pokroić mięso w grubą kostkę i zmielić na sitku o średnich oczkach.

  • Zmielone mięso wyrabiać ręcznie ok 15 minut.

  • Z wyrobionego mięsa uformować wałki grubości ok 5 cm. Tak przygotowane mięso obtoczyć w przygotowanej mieszance przypraw.

  • Zawinąć ciasno w gazę lub w pończochę, można dodatkowo osznurować sznurkiem wędliniarskim. Związać końce i powiesić w przewiewnym miejscu na minimum 7 dni. Czas dojrzewania kiełbasy można wydłużyć. Podawać pokrojoną w cienkie plastry.

Ocena: 3,2