Zupa z soczewicy: przepis na sycące, rozgrzewające danie

2021-03-29
Zupa z soczewicy: przepis na sycące, rozgrzewające danie
Autor: Shutterstock Zupę z soczewicy można zmiksować na gęsty krem - albo pozostawić ziarna w całości
łatwy
60 min
4

Soczewica to źródło łatwo przyswajalnego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu pokarmowego. Przygotuj z niej smaczną zupę krem. Idealną na chłodne dni.

SKŁADNIKI

  • 35 dag czerwonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli
  • 1 cytryna
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę dobrze wypłucz.
  • Rozgrzej oliwę w rondlu, usmaż na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany czosnek. Wrzuć soczewicę. Zalej warzywa bulionem, zagotuj. Gdy na wierzchu pojawi się białkowy osad (szumowina), zbierz go łyżką i wyrzuć.
  • Na patelni podsmaż ziarna kminu (w ten sposób wydobędziesz aromat przyprawy). Rozgnieć ziarna w moździerzu. Wraz z chilli dorzuć do garnka z zupą.
  • Zupę gotuj na małym ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Tak długo, aż soczewica całkowicie zmięknie. Jeśli zupa staje się za gęsta, dolej do niej jeszcze trochę wody.
  • Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wciśnij sok z połówki albo nawet całej cytryny.
  • Zmiksuj zupę na gładką masę. Posyp natką pietruszki.