Zupa z młodej pokrzywy - jak zrobić?

2021-03-29
Zupa z pokrzywy - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Zupa z pokrzywy  to prawdziwa bomba witaminowa - kiedyś ratowała zdrowie ludzi na przednówku, dziś stanowi nie lada przysmak wszystkich, którzy cenią sobie nowe smaki i walory zdrowotne jedzenia.
łatwy
30 min
4

Zupa z pokrzywy to prawdziwa bomba witaminowa, a maj to najlepsza pora, by zaopatrzyć się w młode liście tej rośliny. Podajemy najprostszy przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. 

Zupę z pokrzywy możemy przygotować zarówno z liści świeżo zebranych, jak i suszonych. Ważne jednak, by zbierać je zanim roślina zacznie kwitnąć, bo wtedy zawiera najwięcej dobroczynnych związków, witamin i minerałów. Pokrzywa kwitnie od czerwca do października, dlatego najlepszym terminem na zbiór jest właśnie maj. Zerwane wówczas rośliny możemy oczywiście zasuszyć i zachować. Pamiętajmy tylko, by ścinać jedynie końce pędów.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 250 gramów świeżych młodych liści pokrzywy
  • 1 litr bulionu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy i smażymy na maśle na złoty kolor.
  • Pokrzywę drobno siekamy i razem z przesmażoną cebulą wrzucamy do bulionu, dodajemy ziemniaki i koncentrat i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  • Na koniec możemy doprawić wywar solą i pieprzem, ewentualnie także zabielić śmietaną.
  • Zupa z pokrzyw gotowa. Jako przyprawy możemy użyć też jednej łyżeczki świeżego oregano.