Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Zupa z buraków - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Zupa z buraków z dodatkiem jabłek i gruszek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Krem z buraków ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz lekko słodkawy, wykwintny smak. Taka zupa jest smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości.
Składniki
50 dag surowych buraków
1 winne jabłko
2 gruszki
1,5 l bulionu drobiowego
3 łyżki czerwonego wina
2 cm imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki po wyszorowaniu obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
Jabłko i gruszki kroimy na kawałki, oddzielając gniazda nasienne.
Buraki, jabłka i gruszki przekładamy do rondla, dodajemy starty imbir, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy na małym ogniu około 2 godziny, aż będą bardzo miękkie.
Miksujemy, dodajemy pozostały bulion i zagotowujemy.
W czerwonym winie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i mieszając wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy w bulionówkach z kleksem śmietany na środku.