Zupa z buraków - sprawdzony przepis

Zupa z buraków - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z buraków z dodatkiem jabłek i gruszek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krem z buraków ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz lekko słodkawy, wykwintny smak. Taka zupa jest smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości.

Składniki

  • 50 dag surowych buraków

  • 1 winne jabłko

  • 2 gruszki

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • 3 łyżki czerwonego wina

  • 2 cm imbiru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki po wyszorowaniu obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.

  • Jabłko i gruszki kroimy na kawałki, oddzielając gniazda nasienne.

  • Buraki, jabłka i gruszki przekładamy do rondla, dodajemy starty imbir, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy na małym ogniu około 2 godziny, aż będą bardzo miękkie.

  • Miksujemy, dodajemy pozostały bulion i zagotowujemy.

  • W czerwonym winie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i mieszając wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą.

  • Podajemy w bulionówkach z kleksem śmietany na środku.

Ocena: 0