Zupa solferino - przepis na pomidorową inaczej

Zupa solferino
Autor: Shutterstock Zupa solferino to pożywna i aromatyczna odmiana pomidorowej.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa solferino to modna odmiana pomidorowej - pożywna i bardzo aromatyczna. Przygotujesz ją z łatwością, z powszechnie dostępnych składników, a zupa na pewno będzie stanowiła smaczną odmianę w codziennym menu. Oto przepis na zupę solferino z mozzarellą i zielonym groszkiem.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 2 pory
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego lub z puszki
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju +1 łyżka masła do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g tartej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Białą część porów pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Olej z masłem rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę, pory, dodać sól i chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
  • Dodać ziemniaki, zalać bulionem i gotować, aż będą prawie miękkie.
  • Dodać groszek i gotować do miękkości.
  • Wlać passatę, dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec zaprawić zupę śmietanką i wymieszać.
  • Gorącą zupę podawać posypaną mozzarellą.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej