Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego z serem pleśniowym

2021-03-29
Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego z serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa z serem pleśniowym to eleganckie danie
łatwy
12 min
4

Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego może być miłą odmianą w codziennym menu, na pewno też można zaskoczyć nią gości. Wypróbuj nasz przepis na lekko pikantną zupę pomidorową z przecieru pomidorowego z serem pleśniowym i bazylią.

Polecamy także: Zupa pomidorowa z makaronem oraz Zupa pomidorowa z ryżem

SKŁADNIKI

  • 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 10 dag sera z przerostem pleśniowym (np. lazur blue)
  • 1/4 szklanki (ok. 60 ml) słodkiej śmietanki
  • chili
  • garść świeżej siekanej bazylii
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do gorącego bulionu dodaj przecier pomidorowy i zmiażdżony czosnek.
  • Całość zagotuj, dodaj chili do smaku (od 1/2 do całej łyżeczki), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
  • Śmietankę wymieszaj z kilkoma łyżkami ochłodzonej zupy, następnie wlej do pozostałej zupy, dokładnie wymieszaj.
  • Przed podaniem wrzuć do zupy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posyp ją bazylią. Podawaj np. z grzankami.