Zimna zupa rzodkiewkowa - lekki wiosenny chłodnik z rzodkiewek

2021-03-29
Zimna zupa rzodkiewkowa  - lekki wiosenny chłodnik z rzodkiewek
Autor: Shutterstock Zupa rzodkiewkowa - lekki i łatwy do przygotowania wiosenny chłodnik
łatwy
25 min
4

Zimna zupa rzodkiewkowa sprawdzi się w ciepłe dni. Przepięknie wygląda, świetnie smakuje i dostarcza całej masy składników odżywczych.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 małe buraki na puder buraczany
  • 600 ml wody
  •  2 łodygi selera naciowego
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka soli morskiej
  • sok z ½ średniej cytryny
  • 1 łyżeczka buraczanego pudru
  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do ozdobienia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj puder buraczany: buraczki obierz ze skóry i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  • Plasterki buraka ułóż w suszarce do warzyw i susz przez 16 h.
  • Po tym czasie suche plasterki buraka zmiel w młynku do kawy na puder. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
  • Do miksera kielichowego wlej wodę i dodaj wszystkie składniki oprócz jogurtu. Miksuj przez 5 minut.
  • Zmiksowaną zupę przelej do miski i dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj. Udekoruj zupę przed podaniem świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.
  • Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik.