Wiosenna zupa z pokrzywy: przepis na zupę pokrzywową

2023-05-08
Wiosenna zupa z pokrzywy: przepis na zupę pokrzywową
Autor: Shutterstock Zupa z pokrzyw jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa
łatwy
20 min
4

Pokrzywa na zupę powinna być młoda, a najlepiej wybierz tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy.

Zobacz nasze inne przepisy na lekkie zupy z zielonych listków

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • mielone ziele angielskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • śmietana do zabielenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego "pieczenia").
  • W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
  • Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. 
  • Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
  • Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.
Beszamel - Jadalne Chwasty