Sycąca pomidorowa z lanymi kluskami: pikantna i pyszna

Sycąca pomidorowa z lanymi kluskami: pikantna i pyszna
Autor: Shutterstock Pomidorową z lanymi kluskami przygotujesz w 15 minut!
łatwy
30 min
4

Pomidorowa z lanymi kluskami to łatwy przepis na sycący posiłek dla całej rodziny. Pikantna zupa smakuje wszystkim. Można ją przygotować z przecieru pomidorowego, koncentratu lub świeżych pomidorów przesmażonych na oliwie lub maśle. Gotujcie tę pyszną i zdrową zupę i cieszcie się jej smakiem!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml przecieru pomidorowego, np. pasaty pomidorowej
  • 1 l rosołu z kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól (do smaku)
  • 2 jajka
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej zmieszanej z 2 łyżkami wody
  • 1 zielona cebulka, posiekana razem ze szczypiorem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 1-3 minuty. 
  • Wlej rosół z kurczaka, dodaj przyprawy: czosnek, pieprz i chili. Doprowadź do wrzenia.
  • Jajka utrzyj ze szczyptą soli i mąką na gładkie, lejące się ciasto.
  • Lej ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę, mieszając łyżką. 
  • Wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Zagotuj. 
  • Nalewaj do misek i dekoruj posiekanym szczypiorem. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej