Sycąca pomidorowa z lanymi kluskami: pikantna i pyszna

Sycąca pomidorowa z lanymi kluskami: pikantna i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidorową z lanymi kluskami przygotujesz w 15 minut!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa z lanymi kluskami to łatwy przepis na sycący posiłek dla całej rodziny. Pikantna zupa smakuje wszystkim. Można ją przygotować z przecieru pomidorowego, koncentratu lub świeżych pomidorów przesmażonych na oliwie lub maśle. Gotujcie tę pyszną i zdrową zupę i cieszcie się jej smakiem!

Składniki

  • 2 łyżki oleju

  • 500 ml przecieru pomidorowego, np. pasaty pomidorowej

  • 1 l rosołu z kurczaka

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 1/4 łyżeczki chili

  • sól (do smaku)

  • 2 jajka

  • 2 lekko czubate łyżki mąki

  • 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej zmieszanej z 2 łyżkami wody

  • 1 zielona cebulka, posiekana razem ze szczypiorem

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 1-3 minuty. 

  • Wlej rosół z kurczaka, dodaj przyprawy: czosnek, pieprz i chili. Doprowadź do wrzenia.

  • Jajka utrzyj ze szczyptą soli i mąką na gładkie, lejące się ciasto.

  • Lej ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę, mieszając łyżką. 

  • Wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Zagotuj. 

  • Nalewaj do misek i dekoruj posiekanym szczypiorem. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).