Sycąca pomidorowa z lanymi kluskami: pikantna i pyszna
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Pomidorowa z lanymi kluskami to łatwy przepis na sycący posiłek dla całej rodziny. Pikantna zupa smakuje wszystkim. Można ją przygotować z przecieru pomidorowego, koncentratu lub świeżych pomidorów przesmażonych na oliwie lub maśle. Gotujcie tę pyszną i zdrową zupę i cieszcie się jej smakiem!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 500 ml przecieru pomidorowego, np. pasaty pomidorowej
- 1 l rosołu z kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki chili
- sól (do smaku)
- 2 jajka
- 2 lekko czubate łyżki mąki
- 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej zmieszanej z 2 łyżkami wody
- 1 zielona cebulka, posiekana razem ze szczypiorem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 1-3 minuty.
- Wlej rosół z kurczaka, dodaj przyprawy: czosnek, pieprz i chili. Doprowadź do wrzenia.
- Jajka utrzyj ze szczyptą soli i mąką na gładkie, lejące się ciasto.
- Lej ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę, mieszając łyżką.
- Wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Zagotuj.
- Nalewaj do misek i dekoruj posiekanym szczypiorem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ