Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Sycąca pomidorowa z lanymi kluskami: pikantna i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pomidorową z lanymi kluskami przygotujesz w 15 minut!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pomidorowa z lanymi kluskami to łatwy przepis na sycący posiłek dla całej rodziny. Pikantna zupa smakuje wszystkim. Można ją przygotować z przecieru pomidorowego, koncentratu lub świeżych pomidorów przesmażonych na oliwie lub maśle. Gotujcie tę pyszną i zdrową zupę i cieszcie się jej smakiem!
Składniki
2 łyżki oleju
500 ml przecieru pomidorowego, np. pasaty pomidorowej
1 l rosołu z kurczaka
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki chili
sól (do smaku)
2 jajka
2 lekko czubate łyżki mąki
1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej zmieszanej z 2 łyżkami wody
1 zielona cebulka, posiekana razem ze szczypiorem
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 1-3 minuty.
Wlej rosół z kurczaka, dodaj przyprawy: czosnek, pieprz i chili. Doprowadź do wrzenia.
Jajka utrzyj ze szczyptą soli i mąką na gładkie, lejące się ciasto.
Lej ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę, mieszając łyżką.
Wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Zagotuj.
Nalewaj do misek i dekoruj posiekanym szczypiorem.