Pomidorówka z soczewicą: przepis na oryginalną wariację na temat tradycyjnej zupy
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Pomidorówka nie musi być nudna. Ani mało sycąca. Gdy dodamy do niej soczewicę, zupa stanie się konkretna, zdrowa i wystarczająca za cały posiłek. Poznajcie nasz przepis na pomidorówkę z soczewicą!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg soczewicy
- 2 cebule
- 4 łodygi selera naciowego
- włoszczyzna
- łyżka masła
- 25 dag wędzonego boczku
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 4 łyżki czerwonego octu balsamico
- makaron świderki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotować w 2 litrach wody.
- Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać boczek i przesmażyć razem.
- Włoszczyznę i selera drobno pokroić, dołożyć do boczku z cebulą. Przesmażyć razem 5 minut.
- Zawartość patelni oraz pomidory dodać do soczewicy.
- Dodać zioła, sól i pieprz. Gotować 20 minut.
- Dodać makaron, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić octem.