Pomidorówka z soczewicą: przepis na oryginalną wariację na temat tradycyjnej zupy

2021-03-29
Pomidorówka z soczewicą: przepis na oryginalną wariację na temat tradycyjnej zupy
Autor: Shutterstock Pomidorówka z soczewicą - idealne danie na jesienny lunch. Duża ilość cennego błonnika, roślinnego białka, witamin i mikroelementów - to  zalety tej zupy.
łatwy
35 min
4

Pomidorówka nie musi  być nudna. Ani  mało sycąca. Gdy dodamy do niej soczewicę, zupa stanie się konkretna, zdrowa i wystarczająca za cały posiłek. Poznajcie nasz przepis na pomidorówkę z soczewicą!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • włoszczyzna
  • łyżka masła
  • 25 dag wędzonego boczku
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 4 łyżki czerwonego octu balsamico
  • makaron świderki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować w 2 litrach wody.
  • Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać boczek i przesmażyć razem.
  • Włoszczyznę i selera drobno pokroić, dołożyć do boczku z cebulą. Przesmażyć razem 5 minut.
  • Zawartość patelni oraz pomidory dodać do soczewicy.
  • Dodać zioła, sól i pieprz. Gotować 20 minut.
  • Dodać makaron, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić octem.