Lekka zupa warzywna z papryką i kukurydzą

2021-03-29
Lekka zupa warzywna z papryką i kukurydzą
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Lekka zupa warzywna z papryką i kukurydzą sprawdzi się o każdej porze dnia i roku. Jest pożywna, dostarcza sporej ilości składników odżywczych i niewiele kalorii. Można ją zmiksować na krem i zabrać ze sobą w termosie do pracy lub szkoły.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka
  • 1 kolba kukurydzy
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Kukurydze oczyścić wyłuskać. Cebulę i czosnek  obrać i posiekać, selera i paprykę pokroić.
  • Warzywa włożyć do garnka i zlać 1,5 l zimnej wody dodać kostkę rosołową i gotować na małym ogniu do miękkości.przyprawić do smaku solą i pieprzem.