Krupnik z fasolą: oszczędna i pożywna zupa warzywna

2021-03-29
Krupnik z fasolą: oszczędna i pożywna zupa warzywna
Autor: Shutterstock Natka pietruszki i szczypior ożywiają tradycyjną zupę
łatwy
45 min
4

Krupnik z fasolą to oszczędna i pożywna zupa warzywna. Fasola z puszki jest niedoceniania. Puszkowana fasola to oszczędność czasu oraz dobre źródło białek i złożonych węglowodanów, które tak jak kasza sycą na długo. Nie bójcie się dodać suszonych ziół, które podnoszą smak, dodają wartości odżywczej i są tanie. Świeże zioła, które śmiało możecie uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie, to dodatkowa porcja smaku i zdrowia. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2-4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 kawałek selera bulwiastego (kawałek wielkości pudełka od zapałek), pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 8 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 szklanka białej fasoli z puszki, przepłukanej i odcedzonej
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 100 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek, marchew i seler, smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać kaszę, bulion i przyprawy: majeranek, cząber, pieprz. Zagotować, a następnie gotować około 15 minut, aż kasza się rozklei.
  • Dodać pokrojonego ziemniaka i fasolę, gotować, aż ziemniak będzie miękki. 
  • Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny i posiekaną zieleninę.
  • Podawać z chlebem z masłem.