Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę

Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa kalafiorowa z pieczarkami przybrana pieczonymi grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafiorowa z pieczarkami to niezwykle pyszna zupa warzywna. Swój obłędny, intensywny smak zawdzięcza pieczeniu warzyw. To nowe podejście pozwala skondensować smak i zatrzymać wszystkie właściwości odżywcze środku jarzyn i grzybów. Lekka, wręcz dietetyczna zupa sprawi Wam dużo radości w chłodniejsze dni. Nie szczędźcie mielonego pieprzu!

Składniki

  • 600 gramów kalafiora (pociętego na kawałki razem z łodygami), możesz użyć także mrożonego kalafiora

  • 500 gramów pieczarek (pokrojonych na plasterki)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 por (przekrojony wzdłuż na pół, cienko pokrojony)

  • 4 szklanki bulionu drobiowego

  • 3 łyżki parmezanu startego

  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z wymuszonym obiegiem powietrza, czyli wentylatorem. Rozsyp kalafior na dnie natłuszczonej brytfanny, a pieczarki na drugiej brytfannie. Skrop 1½ łyżki oleju zawartość każdego z naczyń, a następnie posyp każdą patelnię 1½ łyżeczki granulowanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Umieść kalafior na górnej półce, a pieczarki pod spodem w piekarniku, piecz przez 20-25 minut do miękkości.

  • Pozostały olej podgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj por. Smaż, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut lub do miękkości. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj pieczonego kalafiora i pieczarki i zagotuj ponownie.

  • Zdejmij z ognia. Zmiksuj całą zupę za pomocą blendera lub blenduj zupę porcjami do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj parmezan i granulowany czosnek, mieszaj od rozpuszczenia sera, spróbuj i ewentualnie dopraw.

  • Rozlej do misek i w razie potrzeby podawaj z grzankami serowymi.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).