Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora: łatwy przepis dla każdego

Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora: łatwy przepis dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niebanalna zupa kalafiorowa o pysznym i tak intensywnym smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora to prawdziwy przysmak. Jej intensywny kalafiorowy smak to zasługa pieczenia warzyw w piekarniku. Właściwie do zupy potrzeba tylko kalafiora, cebuli i czosnku oraz trochę przypraw i dobrej jakości bulionu warzywnego. Oto łatwy przepis na pyszną zupę krem z kalafiora.

Składniki

  • Na zupę:

  • 1 duży kalafior

  • 1 biała lub żółta cebula

  • 3-5 ząbki czosnku, nieobranych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka kminku mielonego

  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej

  • sól i pieprz , do smaku

  • 4 szklanki bulionu warzyw lub więcej dla odpowiedniej lda Ciebie konsystencji

  • Na dekorację:

  • upieczone, ładnie zrumienione różyczki kalafiorowe

  • prażone orzechy laskowe

  • różowy pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Za pomocą dużego noża przetnij kalafiora na pół, a następnie na ćwiartki. Usuń różyczki z ćwiartek, krojąc łodygę po przekątnej. Potnij duże różyczki na małe kawałki.

  • Kalafiora ułóż na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Skrop oliwą, dodaj kminek, kolendrę, sól i pieprz.

  • Dłońmi wymieszaj wszystko na blasze do pieczenia.

  • Cebuli nie obieraj, przekrój na pół, przeciętą stronę posmaruj oliwa i ułóż przecięciem do dołu na blasze do pieczenia.

  • Za pomocą noża odetnij z jednej strony końcówkę ząbków czosnku. To ułatwia wyciskanie miąższu po upieczeniu. Połóż je na kawałku folii aluminiowej, skrop trochę oliwą i zawiń w folię.

  • Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 30–35 minut lub do momentu, aż brzegi różyczek kalafiora ładnie się zrumienią.

  • Zachowaj kilka najładniejszych różyczek do dekoracji.

  • Upieczonego kalafiora przenieś do misy blendera, dodaj cebulę bez łusek i ząbki czosnku.

  • Wlej gorący bulion warzywny do blendera. Miksuj na wysokich obrotach przez jedną minutę. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję, po prostu dodaj więcej bulionu lub wody.

  • Rozlej do misek, udekoruj pieczonymi różyczkami, prażonymi i pokruszonymi orzechami laskowymi, różowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Tajemnica idealnego smaku zupy kalafiorowej

Kalafior jest niczym czyste puste płótno dla kucharza. Jego smak jest nieco wodnisty, dlatego najlepiej jest go skondensować przez pieczenie. Pieczenie pozwoli odparować nadmiar wody.

Cebulę najlepiej użyć białą lub żółtą. Czerwona zabarwi zupę na nieciekawy kolor.

Czosnek idealnie łączy się ze kalafiorem i podnosi jego smak.

Kminek i kolendra to dwie pyszne przyprawy z ziemistymi, pikantnymi nutami.

Rosół warzywny pozwoli nam rozcieńczyć zupę i nadać jej ostatni sznyt.

Sól i pieprz dla idealnego doprawienia.

Oto i cała tajemnica.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0