Słodko-kwaśne ragout jarzynowe

2021-03-29
Słodko-kwaśne ragout jarzynowe
Autor: Shutterstock Słodko-kwaśne ragout jarzynowe to znakomity bezmięsny obiad i solidna dawka witamin.
łatwy
30 min
4

Rondel pełen smakowitych, kolorowych warzyw, pachnący curry. To danie zachwyci nie tylko zwolenników diety wege. Potrawę można jeść jako samodzielnie danie lub podać do dań z mięsa lub drobiu.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 200 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g porów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • szczypta kminku
  • 6 łyżek miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 1/2 szklanki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać. Cebulę i selera posiekać, zeszklić na maśle i dusić 10 min.
  • Cukinię i paprykę oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. Dodać do rondla z cebulą.
  • Pora przekroić na pół, umyć i drobno posiekać, dodać o pozostałych warzyw.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dodać curry i kminek, wlać miód, sok cytrynowy i bulion.
  • Dusić pod przykryciem 15 min. Na koniec zaprawić śmietaną.