Słodko-kwaśne ragout jarzynowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rondel pełen smakowitych, kolorowych warzyw, pachnący curry. To danie zachwyci nie tylko zwolenników diety wege. Potrawę można jeść jako samodzielnie danie lub podać do dań z mięsa lub drobiu.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 pęczek selera naciowego
- 200 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 200 g porów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- szczypta kminku
- 6 łyżek miodu
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki bulionu mięsnego
- 1/2 szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać. Cebulę i selera posiekać, zeszklić na maśle i dusić 10 min.
- Cukinię i paprykę oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. Dodać do rondla z cebulą.
- Pora przekroić na pół, umyć i drobno posiekać, dodać o pozostałych warzyw.
- Przyprawić solą i pieprzem, dodać curry i kminek, wlać miód, sok cytrynowy i bulion.
- Dusić pod przykryciem 15 min. Na koniec zaprawić śmietaną.