Warzywa konserwowe: jak zrobić przetwory na zimę? [przepis]

2016-09-07 13:44

Przetwory na zimę zwykle robimy przez kilka miesięcy - od czerwca aż po listopad. Przepisów i składników jest mnóstwo, warto jednak poznać ogólne zasady, jak konserwować warzywa. Aby przygotować warzywa konserwowe, musimy przede wszystkim przyrządzić dobrą zalewę.

konserwowe-warzywa-jak-zrobic-przetwory.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dowiedz się, jak przygotować pyszne warzywa konserwowe na zimę

Spis treści

  1. Jak zrobić warzywa konserwowe?
  2. Marynata do warzyw konserwowych

Warzywa dostarczają organizmowi wartościowe składniki odżywcze. Co prawda obecnie świeże warzywa dostępne są przez cały rok, a rozmaite przetwory można kupić w każdym sklepie, jednak nawet te najlepszych firm nie zastąpią smaku domowych, przygotowanych własnoręcznie, najlepiej z warzyw z własnego ogródka lub kupionych na targu. Jednym z popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę jest marynowanie.

Jak zrobić warzywa konserwowe?

Do marynowania nadaje się większość warzyw. W tym przykładzie wykorzystamy ogórki (najlepiej te najmniejsze), pomidory, np. koktajlowe, kalafior podzielony na różyczki, cebulkę, np. szalotkę, patisony - również jak najmniejsze lub przekrojone na mniejsze części. Górale do warzyw dodają również grzyby - prawdziwki i podgrzybki będą najbardziej odpowiednie.

Wszystkie warzywa myjemy i blanszujemy. Słoiki sterylizujemy dowolnym sposobem. Do gorących słoików wkładamy chrzan, czosnek, koper. Następnie układamy warzywa, starając się ładnie je wymieszać w słoiku. Na koniec zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pozwalamy wystygnąć pod ciepłym przykryciem.

Marynata do warzyw konserwowych

litr wody

80 ml octu

3 łyżki cukru

1 płaska łyżka soli

przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz w ziarenkach, gorczyca w ziarnach, liść laurowy

Do wody wlać ocet, dodać cukier, sól i przyprawy, chwilę pogotować i wlewać do słoików.