Truskawki z pieprzem - banalnie prosty przepis na wyrafinowaną przystawkę

Truskawki z pieprzem
Autor: Shutterstock Truskawki z pieprzem i delikatnym aromatem wytrawnego sherry - w prostocie siła.
łatwy
15 min
4

Truskawki smakują wybornie bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy nadać im nieco wyrafinowanego charakteru nie musimy silić się na czasochłonną obróbkę. Wystarczy przyprawić je odrobiną alkoholu i... pieprzem.

SKŁADNIKI

  • 20 świeżych, dorodnych truskawek z szypułkami
  • 50 ml wytrawnego sherry
  • grubo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyj i dokładnie osącz z wody.
  • Owoce ułóż na talerzu, skrop alkoholem, przykryj i wstaw do lodówki na 15 min.
  • Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej