Tosty ze szpinakiem i wegańskim zamiennikiem sera

Tosty ze szpinakiem i wegańskim zamiennikiem sera

Autor Zdjęcia: mat. pras. Violife

Wegańskie zamienniki sera doskonale sprawdzają się w popularnych przekąskach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wegańskie zamienniki sera śmietankowego, czy żółtego zadomowiły się na półkach sklepowych i warto z nich częściej korzystać. Jeśli nie jecie produktów odzwierzęcych ze względów etycznych, religijnych lub zdrowotnych, to najlepszy wybór dla Was. Szczególnie, gdy produkt ma cechy żywności funkcjonalnej i jest wzbogacony witaminą B12. Proponujemy tosty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i dwoma wegańskimi zamiennikami sera. Łatwe i pyszne!

Składniki

  • 100 g wegańskiego zamiennika serka śmietankowego, np. Violife Creamy Original

  • 100 g świeżego szpinaku, grubo posiekanego

  • 20 g suszonych pomidorów, posiekanych

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka oliwy, do smażenia

  • 1 szczypta soli, do smaku

  • 4 plastry Violife Original

  • 4 kromki Twojego ulubionego chleba

  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, poczekaj, aż się zrumieni. Potem dodaj szpinak i sól, podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż szpinak do miski, odsącz i następnie wymieszaj z Violife Creamy Original oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Dopraw solą do smaku.

  • Posmaruj olejem kokosowym po jednej stronie każdą kromkę chleba. Następnie na gorącą patelnię połóż chleb posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż 2 plasterki Violife Original, nadzienie szpinakowe, przykrywając drugą kromką chleba, posmarowaną stroną do góry.

  • Łopatką dociśnij kanapkę podczas smażenia. Kiedy chleb się zrumieni, przewróć tost na drugą stronę i smaż do zrumienienia drugiej strony kromki (ok. 2-4 minuty).

Ocena: 5