Pancakes: przepis na placuszki z syropem klonowym

2021-03-29
placuszki_z_syropem_klonowym_jak.jpg
Autor: photos.com Brak pomysłu na śniadanie? Przygotuj pyszne placuszki pancakes!
łatwy
25 min
4

Pancakes, pankejki albo po prostu placuszki - to puszysty amerykański przysmak, który błyskawicznie można zrobić na śniadanie. Tradycyjnie placuszki polewa się syropem klonowym. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy łatwy przepis na pancakes.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml maślanki
  • sól
  • 100 ml wody
  • ok. 50 g masła do smażenia
  • 4 jajka
  • syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy szczyptę soli.
  • W oddzielnym naczyniu mieszamy mikserem maślankę i wodę. Następnie powoli wlewamy do miski z mąką.
  • Wszystko cały czas należy mieszać i dodawać jajka. Po dokładnym wymieszaniu powinna powstać gładka masa.
  • Następnie na patelni rozpuścić trochę masła. Nalewamy na nią 1 do 2 łyżek gotowej masy na jeden placuszek.
  • Placuszki smażyć po ok. 1-2 minutach z każdej strony, aż będą złotożółte i chrupkie.
  • Podawać z odrobiną masła i polane syropem klonowym.