Tort "Spróchniały pieniek": przepis na wystrzałowe ciasto z kremem na Nowy Rok

Tort

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowny tort czekoladowy, który swoim wyglądem przypomina spróchniały pieniek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

„Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się ludowych wierzeń, że starego roku, niczym od starego spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny, a niezbyt skomplikowany. Oto przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok!

Składniki

  • Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar M

  • 70 g cukru

  • 70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego

  • 50 g mąki pszennej

  • Krem:

  • 250 g serka ricotta

  • 150 g serka mascarpone

  • 110 g cukru pudru

  • 50 ml mleka

  • 30 g kakao

  • Dekoracja:

  • 120 g gorzkiej czekolady

  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka wybić ze skorupek, białka oddzielić od żółtek.

  • Białka ubić ze szczyptą soli do momentu uzyskania miękkich szczytów.

  • Nadal ubijając dodać cukier, olej i po jednym żółtku oraz po jednej łyżce mąki.

  • Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia przykryty pergaminem na którym się piekł.

  • Pora na krem: kakao wymieszać z cukrem pudrem. Dodać mleko i ponownie wymieszać.

  • Ubić razem mascarpone i ricottę. Dodać kakao z mlekiem i dobrze ubić razem.

  • Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. 

  • Czekoladę rozprowadzić na pergaminie cienką warstwą. Zwinąć w rulon i wstawić do zamrażalnika na 10 minut.

  • Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia, pokroić w na 5 pasów po 6-6,5 cm.

  • Odłożyć 1/3 kremu, resztą posmarować paski biszkoptu.

  • Zwinąć w rulon pierwszy pasek biszkoptu i postawić na sztorc na paterze. Do końcówki zwiniętego biszkoptu dołożyć kolejny pas posmarowany kremem i dalej nawijać rulon. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami biszkokoptu . Boki i wierzch tak powstałego rulonu posmarować pozostałym kremem.

  • Wyjąć z zamrażalnika czekoladowy rulon, rozwinąć go z pergaminu. W trakcie rozwijania czekolada połamie się na długie półokrągłe kawałki. Tymi kawałkami ozdobić boki tortu, aby uzyskać efekt spękanej kory.

  • Stopić białą czekoladę i ozdobić nią wierzch tortu tworząc okręgi na podobieństwo rysunku słojów drzewa.

  • Gotowy tort wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Podawać lekko oprószony cukrem pudrem.

Ocena: 3,0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).