Tort egipski: przepis na biszkopt z orzechów włoski z kremem kawowym

2021-03-29
Tort egipski: przepis na biszkopt z orzechów włoskich z kremem kawowym
Autor: Shutterstock Tort egipski to pyszne połączenie wilgotnego orzechowego biszkoptu i kawowego kremu
łatwy
0 min
4

Tort egipski to ciasto wilgotne, wielowarstwowe, bardzo kremowe i jeszcze bardziej orzechowe. Biszkopt z orzechów włoski przełożony jest kremem kawowym. Czy można żądać więcej? Oczywiście, że tak. Poprosimy o dokładkę!

Poznaj przepisy na inne orzechowe smakołyki:

Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]

Orzechówka: jak zrobić nalewkę na młodych orzechach? [przepis]

SKŁADNIKI

  • Na biszkopt orzechowy:
  • 200 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 9 białek
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  •  
  • Na krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 3 łyżki cukru pudru
  •  
  • Dekoracja
  • 12-16 połówek orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąki i proszkiem od pieczenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier.
  • Do mieszaniny orzechów i mąki dodać połowę piany z białek i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto.
  • Masę wylać do tortownicy o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170°C przez 35 minut lub do próby tz. "suchego patyczka".
  • Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z tortownicy i przekroić w poprzek.
  • Pora na krem. Śmietanę przełożyć do dużej miski.
  • Dodać kawę rozpuszczalną, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder przesiany przez sitko.
  • Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
  • Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.
  • Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
  • Biszkopt przełożyć połową kremu. Wierzch ponownie pokryć pozostałym kremem. Udekorować połówkami orzechów włoskich.