Tort bezowy z owocami leśnymi: przepis

2021-03-29
Tort bezowy z owocami leśnymi
Autor: Shutterstock Tort bezowy z owocami leśnymi wygląda apetycznie i tak smakuje. 
średni
40 min
4

Tort bezowy to jeden z najbardziej efektownych deserów. Tym razem proponujemy przygotowanie go z użyciem leśnych owoców. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • BEZA:
  • 1/2 szklanki białek
  • 200 g cukru
  •  
  • KREM:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 36%
  • 45 ml spirytusu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • drobno posiekane wybrane owoce leśne (maliny, jeżyny, truskawki, borówki, jagody, poziomki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po trochu cukier.
  • Pieczemy w tortownicy dwa krążki o średnicy 20 cm (ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze 145°C).
  • W tym czasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z cukrem. Ubijamy mikserem śmietanę i delikatnie mieszamy ją z serkiem. Puszystą masą (2/3 całości) przekładamy krążki bezowe i posypujemy owocami.
  • Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i układamy owoce.
  • Gotowy tort wstawiamy do lodówki i schładzamy przez godzinę.