Torciki biszkoptowe: pomysł na szybki i efektowny deser

Torciki biszkoptowe: pomysł na szybki i efektowny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Torciki biszkoptowe są bardzo efektowne i bardzo łatwe do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Torciki biszkoptowe to doskonały pomysł na słodki i efektowny deser. Nie tylko świetnie się prezentują, ale równie dobrze smakują. Wypróbujcie przepis na torciki biszkoptowe!

Składniki

  • Biszkopt: gotowe spody biszkoptowe (jasny i ciemny)

  • Mus malinowy: 3 białka, 5 łyżek cukru pudru, 250 g mrożonych malin, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny

  • Mus czekoladowy: 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 100 g białej czekolady, 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, łyżka likieru amaretto, 200 ml śmietany 36%

  • Dodatkowo: 4 łyżki cukru pudru, po 50 g białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie musu malinowego: z białek ubić pianę, dodając cukier puder i przetarte przez sito maliny. Wlać żelatynę i ubijać, aż mus zacznie tężeć. Delikatnie wymieszać. Dorzucić kawałeczki białej czekolady.

  • Przygotowanie musu czekoladowego: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz żelatynę i likier, Wymieszać. Dołożyć ubitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać. Wrzucić kawałki gorzkiej czekolady.

  • Przygotowanie torcików: ze spodów biszkoptowych wyciąć małe krążki. Jasne przełożyć musem malinowym, ciemne - czekoladowym. Trzymać je w lodówce. Dla ozdoby jasne torciki można posypać cukrem pudrem, a ciemne udekorować gwiazdką z marcepanu.

 

 

 

Ocena: 5