Czekoladowy tort z kremem migdałowym

Czekoladowy tort z kremem migdałowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort czekoladowy z masą migdałową nie jest  trudny do przygotowania, a niezwykle pyszny i efektowny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czekoladowy tort  to przepyszny deser, którym zadziwisz gości na domowej uroczystości. Do jego przygotowania wykorzystasz też orzechy, które warto często jeść. Przygotowanie tego tortu wbrew pozorom nie jest  bardzo trudne.

Składniki

  • Ciasto:

  • 20 dag zmielonych orzechów laskowych

  • 40 dag czekolady

  • 20 dag cukru pudru

  • 20 dag masła

  • 8 jaj

  • Masa:

  • 20 dag migdałów

  • 20 dag cukru

  • sok z 1 cytryny

  • 2 łyżki śmietanki

  • Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady

  • pół szklanki śmietanki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć na pianę, wbijać do niego po  jednym żółtku i dalej mieszając dodawać orzechy, czekoladę oraz cukier puder. Na końcu lekko wmieszać pianę z białek.

  • Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2  jednakowe placki.

  • Przygotować masę migdałową: zblanszować migdały, obrać ze skórki, lekko podprażyć w piekarniku. Zmielić migdały i utrzeć je z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać śmietankę i wymieszać.

  • Placki przełożyć masą migdałową.

  • Przygotować polewę: śmietankę z roztartą czekoladą gotować do zgęstnienia.

  • Polać tort gorącą polewą. Udekorować orzechami, kandyzowanymi wiśniami itp.

Ocena: 5