Racuszki serowe: przepis na puszyste racuchy z twarogiem

Racuszki serowe: przepis na puszyste racuchy z twarogiem
Autor: Shutterstock Puszyste racuszki twarożkowe podane z konfiturą malinową
łatwy
30 min
4

Racuszki serowe są wilgotne w środku, puszyste i przepyszne! Mówiąc szczerze, to jedyne ciastka drożdżowe, które umiem zrobić. Nie smażę ich często, bo nie lubię zapachu smażeniny w moim mieszkaniu otwartym na kuchnię. Ale jeśli smażę, to tylko racuchy serowe. Oto najlepszy przepis na puszyste racuchy z serem!

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g twarogu trzykrotnie mielonego lub serka mascarpone
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g drożdży suchych (liofilizowanych)
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • do podania malinowa konfitura lub cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko utrzeć z cukrem i solą. Dodać twaróg i utrzeć razem.
  • Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i mieszać do uzyskania jednolitego i dość gęstego ciasta.
  • Miskę okryć czystą ściereczką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostawić ciasto na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  • Ciasto nabierać łyżka i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Zobacz: Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany?
  • Po usmażeniu z obu stron, racuszki przełożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Jak podawać racuchy serowe?

Racuchy serowe z dodatkiem twarożku to pyszny deser lub śniadanie na słodko. Można je podać z ulubiona konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Jako dodatek do twarożkowych racuchów sprawdzi się tez miód, syrop klinowy lub daktylowy. Świetnie pasują tu także świeże owoce, zwłaszcza jagodowe, a także bakalie.

Galeria: Obiad na słodko

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej