Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą

Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Hiszpańskie pączki, czyli rosquillas przypominają nasze oponki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki hiszpańskie przypominają z wyglądu nasze swojskie oponki. Mają podobny smak i konsystencję. To, co je wyróżnia to subtelna anyżkowa nuta i świeży aromat skórki cytrynowej.

Składniki

  • 500 g mąki

  • 100 g cukru

  • 3 jajka

  • 1 szklanka oliwy z oliwek

  • 0,5 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki likieru sambuca (lub innego alkoholu o anyżkowym aromacie)

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu wymieszaj mleko z oliwą, alkoholem i skórką cytrynową, dodaj cukier (bez 1 łyżki). 

  • Miksturę zagotuj i natychmiast zgaś ogień, gdy tylko zacznie wrzeć. Odstaw.

  • W misce rozkłóć jajka i dodaj do nich mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj odrobinę gorącej mikstury.

  • Zagniataj ciasto dodając po trochu mleko z oliwą, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ten etap wymaga nieco czasu i cierpliwości.

  • Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego niewielkie kule, pośrodku każdej z nich zrób kciukiem dziurkę.

  • Olej do smażenia wlej do szerokiego garnka i rozgrzej na średnim ogniu. Wrzucaj do niego pączki i smaż na złotobrązowy kolor.

  • Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku, a by wystygły i obciekły z nadmiaru oleju. Pączki posyp pozostałym cukrem.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.