Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Hiszpańskie pączki, czyli rosquillas przypominają nasze oponki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pączki hiszpańskie przypominają z wyglądu nasze swojskie oponki. Mają podobny smak i konsystencję. To, co je wyróżnia to subtelna anyżkowa nuta i świeży aromat skórki cytrynowej.
Składniki
500 g mąki
100 g cukru
3 jajka
1 szklanka oliwy z oliwek
0,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki likieru sambuca (lub innego alkoholu o anyżkowym aromacie)
skórka otarta z 1 cytryny
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
W rondlu wymieszaj mleko z oliwą, alkoholem i skórką cytrynową, dodaj cukier (bez 1 łyżki).
Miksturę zagotuj i natychmiast zgaś ogień, gdy tylko zacznie wrzeć. Odstaw.
W misce rozkłóć jajka i dodaj do nich mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj odrobinę gorącej mikstury.
Zagniataj ciasto dodając po trochu mleko z oliwą, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ten etap wymaga nieco czasu i cierpliwości.
Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego niewielkie kule, pośrodku każdej z nich zrób kciukiem dziurkę.
Olej do smażenia wlej do szerokiego garnka i rozgrzej na średnim ogniu. Wrzucaj do niego pączki i smaż na złotobrązowy kolor.
Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku, a by wystygły i obciekły z nadmiaru oleju. Pączki posyp pozostałym cukrem.