Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut

Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut
łatwy
25 min
4

Faworki z ciasta francuskiego to pomysł na karnawałowe i tłustoczwartkowe pyszności w wersji superbłyskawicznej. To świetny patent dla tych, co nie mają czasu albo możliwości, by przygotować domowe słodkości w wersji tradycyjnej. Koniecznie sprawdź, jak zrobić ekspresowe faworki z gotowego ciasta francuskiego! Gotowe w 15 minut! 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie (230 g) ciasta francuskiego
  • 2 szklanki (500 ml) oleju do smażenia
  • cukier puder dla smaku i do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozłożyć na stolnicy i pozwolić aby nieco odtajało.
  • Nożem lub radełkiem pokroić na paski o szerokości 2 cm i długości 10-12 cm.
  • W każdym pasku zrobić pośrodku nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska.
  • Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej