Kruche i delikatne faworki: gwiazda karnawałowego stołu [WIDEO]

Kruche i delikatne faworki: gwiazda karnawałowego stołu [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki, inaczej zwane chrustem, to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Bardzo ważnym składnikiem ciasta faworkowego jest ocet lub spirytus, który zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Faworki najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku lub na ostatki.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, następnie kilkakrotnie ,,zbić" ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować.

  • Wykrawać podłużne prostokąty, każdy naciąć pośrodku wzdłuż i formować faworki przewlekając jeden koniec prostokąta przez wycięty otwór.

  • Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączać gotowe ciastka na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ocena: 4