Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

2021-03-29
Joanna Grzybowska
TARTA Z KONFITURĄ WINOGRONOWĄ, BUDYNIEM I JAGODAMI
Autor: Joanna Grzybowska Przepis na tartę z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami przesłała Pani Joanna Grzybowska
łatwy
40 min
4

Przepis na wiosenną tartę z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Joanna Grzybowska. Ta prosta, lekka, kolorowa, cieszy oczy i podniebienie. 

SKŁADNIKI

  • KRUCHE CIASTO na spód:
  • 150 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru lub cukru pudru (osobiście wolę cukier puder)
  • 1 małe żółtko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  •  
  • NADZIENIA:
  • 1 budyń z cukrem + 0,5 l mleka (opcja na skróty) lub możemy zrobić budyń samemu:
  • 0,5 l szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • konfitura z winogron - ok. 150 ml - niecały, mały słoiczek
  •  
  • DEKORACJA:
  • jagody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
  • Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180'C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
  • Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania. Opcja domowego budyniu: 0,35 l mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka (0,15 l) mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i żółtkiem, wlewamy do zagotowanego mleka i energicznie mieszamy. Budyń zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
  • Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń. Schładzamy, aby budyń zgęstniał. Przed podaniem dekorujemy jagodami (lub innymi owocami).
Joanna Grzybowska