Tarta winogronowa - letnie ciasto z dodatkiem sezonowych owoców

2021-03-29
Tarta winogronowa - letnie ciasto z dodatkiem sezonowych owoców.
Autor: thinkstockphotos.com Tarta winogronowa to znakomite ciasto na lato
średni
60 min
4

Tarty to smaczne ciasta z owocami, które najlepiej smakują, kiedy pieczemy je z dodatkiem sezonowych produktów. Sprawdź, jak zrobić tartę z winogronami.

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Greckie gołąbki w liściach winogron

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • 75 g margaryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • masa:
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 10 g mąki
  • pół litra mleka
  • jasne i ciemne winogrona
  • opcjonalnie: inne owoce sezonowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: margarynę poszatkować z mąką i cukrem. Dodać śmietanę, żółtko i jajko, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować blachę margaryną, posypać bułką tartą i uformować ciasto. Piec przez 40 minut.
  • Masa: żółtka z cukrem utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, wlać mleko i postawić na wolny ogień. Gotować przez 10 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia.
  • Powoli wyłożyć na upieczone ciasto. Udekorować winogronami i ewentualnie innymi owocami sezonowymi.