Tarta Tatin - przepis na francuski przysmak, czyli odwróconą szarlotkę

2023-10-17
Tarta Tatin - przepis na francuski przysmak, czyli odwróconą szarlotkę
Autor: Shutterstock Odwrócna francuska szarlotka, czyli tarta Tatin
średni
15 min
4

Dieta wegetariańska

Zobacz przepis na francuską tartę Tatin - kruche ciasto z owocami pieczone do góry nogami! Wykonanie tej efektownej szarlotki pozornie wydaje się skomplikowane, ale nic bardziej mylącego! Gdy odważysz się ją zrobić raz - pokochasz jej smak  i wygląd. Taką tartę można też przygotować z gruszkami.

Tarta Tatin powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Nazwa tej tarty pochodzi od nazwiska sióstr Tatin, które prowadziły hotel i restaurację, zresztą ponoć istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, jedna z nich najpierw wyłożyła formę jabłkami, a zorientowawszy się, że popełniła błąd, przykryła je ciastem z wierzchu. Eksperyment okazał  się tak  udany, że siostry porzuciły na jego rzecz tradycyjne pieczone szarlotki.

Pod materiałem wideo znajdziesz wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki, jabłka lub miseczka moreli
  • 13 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag mąki
  • żółtko
  • bita śmietana
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, łyżeczki cukru, masła (łyżkę odłóż), żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto, dolewając trochę lodowatej wody. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Owoce obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  • W żaroodpornej okrągłej formie (najlepsza jest patelnia ze zdejmowaną rączką) powoli podgrzewaj cukier, aż stopi się na jasny karmel, wymieszaj z odłożonym masłem drewnianą łyżką.
  • Na karmelu ułóż ciasno warstwę owoców (mają zachodzić na siebie), a na nich połóż drugą warstwę owoców.
  • Ciasto rozwałkuj na placek nieco większy niż średnica formy. Przykryj nim przestudzone owoce, brzegi wsuń do formy.
  • Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  • Piecz 30 minut w temp. 180°C.
  • Formę przykryj dużym talerzem i odwróć, by wydobyć tartę.
  • Podawaj na gorąco z lodami lub bitą śmietaną.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?